Отворено писмо до г-н Валери Симеонов!

0
970
валерко
снимка::капитал.бг Източник : Днес.бг

ОТВОРЕНО ПИСМО
до г-н Валери Симеонов

Уважаеми г-н “Патриот”,

Запознах се с лансирания от медиите ваш “обстоен анализ” относно сделката за ЧЕЗ. Прочетох публикацията няколко пъти, за да съм сигурен че не пропускам да вникна в дълбочината, в която сте навлязъл. Разбрах и че сте бил председател на временната комисия за оценка и контрол на енергетиката на България през 2015-2016 г. Поздравления! Постижението е значимо предвид потенциала.

С вас си приличаме по едно нещо – и двамата имаме финансова експертиза. Моята идва от опита ми в най-големите световни инвестиционни банки и хедж фондове, а вашата, предполагам, от прокатната линия на Стан-300 на металургичния комбинат край Дебелт.

дебелт
снимка:мъни.бг

Разбрах мнението ви, че сделката за ЧЕЗ била “нагласена, но законна”. Не сте усетил основното – въпросът всъщност е дали е морална. Ще се опитам да обясня значението на тази странна дума.

На първо място това означава, че собствеността зад Гинка от Пазарджик е съмнителна. Говорите, че някой си “Зденек Земан е осигурил близо 80% от парите”, както и че “парите са върнати коректно, а дяловете на Земан са прехвърлени на Върбакова”, но не разбирате, че Гинка е имала 20% дял и съответно е получавала 20% от печалбата, но въпреки това за 10 години е успяла да изкупи 80% от акциите на общото дружество. Нека ви обясня абсурда в тези цифри, за да сте наясно какво сте написал: ако 20% печалба могат да платят 80% капитал за 10 години, това означава, че 20% печалба генерира 8% от стойността на компанията на година. Иначе казано, компанията е реализирала годишната печалба от 40% след данъци всяка една година. Това е явно някоя от онези силно впечатляващи наши компании, пред които Google и Apple бледнеят. Затова най-добре си отговорете сам на един въпрос – ако притежавате компания, която може да генерира 40% печалба на година, за колко ще я продадете?

пари
А дано…

На второ място е темата за банковите кредити. Когато банките отпускат кредити, те обикновено искат една част от сделката да бъде финансирана с ликвидни инструменти (примерно 10 – 30% кеш, зависещ от кредитния рейтинг на кредитополучателя). Това начално плащане служи като буфер и пази банката в ситуациите, когато нещата не се развиват в очакваната посока. Гинка от Пазарджик има поне два основни проблема: нулев опит с управлението на големи дружества, водещ до съществен риск от спад стойността на компанията, както и немалък риск за провал при опит за външна дестабилизация на дружеството. Към тях ще добавя и предполагаемия среден или нисък кредитен рейтинг на госпожата и нейните компании, както и по-високата от пазарната цена, на която се закупува ЧЕЗ (по ваши данни), за да разберете, че илюзорните световни банки с 95% финансиране на сделката дефакто не съществуват. Отделно ще спомена, че 5% са нищожен буфер за чудото, което може да сътвори Гинка за няколко дни (и вие, управляващите, вече берете плодовете на това чудо). Колкото до обезпечаването на кредита с неликвидните акции на ЧЕЗ – това може да дава усещане за сигурност на лаиците, но световните банки не обичат да държат “горещи картофи” в портфолиата си. Нито пък имат нужда от Гинка, ако случайно решат да го направят.

Моят коментар на факти от анализа ви спира до тук. Останалите съчинения са далеч над нивото на моя толеранс и единствено хората от клубовете на НФСБ са достойни да дебатират по тях.

Сега на основния въпрос – какво е морал? ЧЕЗ е предприятие от националната сигурност. Това означава, че този, който притежава предприятието придобива инструмент за контрол със съществена власт. Той може да прокарва закони, както и да предизвиква трайни въздействия върху държавата. Той може да бъде атакуван от външни фактори, с цел предаване на властта си, и затова трябва да може да отстоява тези атаки. Той придобива власт и отговорност на надправителствено ниво. Дали Гинка е този медиатор с 95% задлъжнялост? Съмнявам се! И е жалко твърдение от един вицепремиер! Както е жалка и идеята за частична национализация без оценки и анализи на риска, ударно, на фиксирана цена от… Гинка?!жена с пари

Изобщо целият този цирк със смяната на версии след всяко излязло журналистическо разследване, със закани за саморазправа със “злите сили” от премиера, с вас, пишещ отворени писма с хумористични истории, и още един вицепремиер и един министър, които зорко “бдят” над Гинка в Министерски Съвет, махленски изказвания и какво ли още не, прилича повече на ежедневие от Женски Пазар, отколкото на правителство на страна-членка на Европейския съюз. И като се замисля – в тази държава имаме голям късмет, че левът е “вързан” за еврото, и хаосът, който управляващите създавате с некадърността си и безочливите си схеми, не може да се търгува свободно на борсите. В противен случай сега нямаше да обяснявате за това какъв хубав бизнес модел бил ЧЕЗ-а на Гинка, а щяхте да сте вързан за някое дърво.

Но е очевидно едно – правителствените съветници започват да разбират абсурда на ситуацията. Явно е, че се чудят как да постъпят, затова им предайте, че цялостната национализация също не е вариант. И за да сме сигурни, че разбират какво правят, питайте ги следните въпроси: Дали този ход е някаква стъпка към изпълнението на европейските директиви за либерализацията на пазара на електроенергия у нас? Очакват ли се санкции от Европейския съюз от едно такова действие? Колко време очакват ЧЕЗ да остане държавна? Дали евентуално това няма да повиши цената на сделката за ЧЕЗ или по-скоро ще се разчита на скрито надуване на цената с кредити и плащания в последния момент преди придобиването? Да кажат и колко комисионни ще се платят при сключване на сделката и колко при новото приватизиране? Както и колко ще е компенсацията на Гинчето, за да се откаже и лобира в полза на

бойко
снимка: Вести.бг

държавата? Питайте ги също дали Юнкер ще остане доволен като разбере за случващото се в България и дали пак ще потупа Бойко Борисов по главата.

Знаете ли, две неща започват да изплуват все повече за широката общественост:

Едното е как в момента се реализира програма за установяване на контрол над държавата на надправителствено ниво. Това включва придобиване на ключови отрасли и зони от кръгове около управляващата класа. Такива са медиите, стратегическите компании, туризма. Особено апетитни за приближените до властта са последните диви кътчета на природа като дюните по Черноморието, Рила, Пирин, Витоша и Странджа, също така и зоните от Натура 2000. Тъй като на повечето от изредените, стопанин е държавата, най-лесният механизъм за придобиването им е или промяна на съществуващите закони или нагласяване на обществени поръчки, касаещи тяхното управление. Все сочни, хубави хапки…

Другото е, че медиите на дебелото момче вече не работят толкова добре, както преди и хората все по-често търсят алтернативни източници на информиране. Наблюдаваме зараждането на гражданско общество от хора със святи идеали, високи ценности и морал, чиито цели са осветляването задкулистните игри на властта. Този процес, макар дребен и незначителен, е изключително ефективен и има широка обществена подкрепа. Зад него стоят много млади хора, студенти, лекари, журналисти, юристи, полицаи, учители, хора от сектора на високите технологии, хора на науката, интелектуалци, културни дейци, българи, живеещи в чужбина, и кой ли не – дори хора от службите, познати като бастионите на властта. Това са всички, които поискаха намаляване на партийните субсидии и промяна на модела. Техните гласове останаха заглушени!сините

Моделът е започнал да се пропуква и времето на реализация на горната програма се изчерпва заедно с доверието на хората към властта. Съществуват много въпросителни и много варианти, но не забравяйте, че всяко затишие е затишие преди буря, а усещането, че столът се клати не е илюзорно и който не слезе от него на време, накрая пада от високо!                С цялата народна любов на света, Тодор Тодоров- Лондон Англия. Капитан: Публикуваме писмото без редакторска намеса и без коментар!


ADS