Невероятно: Дължим 270 милиона към Болници в чужбина!

0
801

Проблемът с неразплатените суми към чуждите болници трябва да бъде решен. Аз го заварих през 2013 г. и той не беше толкова огромен. Това обясни пред Фрог нюз д-р Румяна Тодорова, бивш управител на НЗОК.

През 2014 г., когато Кирил Ананиев стана председател на Надзорния съвет на Касата, с надсъбраните средства от НАП, разплатихме, колкото можахме. Около 60 млн. бяха преведени на болниците в чужбина, които имаха чакаща документация и която прескача 18-месечния срок. Дължаните пари можеха да бъдат платени. Защо толкова пари са се натрупали в последните няколко години, не мога да кажа.

От проф. Плочев трябва да се поиска анализ на тези 270 млн., които трябва да се платят. Да се види колко от тези пари са с S2 – Касата е поела ангажимент да ги плати. Плащането е за тежко болни или за хора, които имат нужда от много скъпи медицински изделия, които у нас не могат да бъдат имплантирани.

Трябва да се види и групата от хора, която е получила спешна помощ в чужбина. Третата група от пациенти са отишли по собствено желание в чужбина, но фактурите се осребряват на стойността на българската процедура, обяснява д-р Тодорова.

Проблемите в здравеопазването са много. Не е най-важен скандалът между проф. Плочев и Кирил Ананиев. Трябва да се фокусираме върху подписването на рамковия договор, върху наредбата за основния пакет, която е в съда, върху медицинските стандарти, които паднаха в съда и трябва да се напишат нови. Предстоят търгове за ваксини, намалява раждаемостта, има проблеми с общинските болници, които трябва да намерят своето място и т.н., изброява проблемите д-р Тодорова.


ADS