Евродепутати: Българските граничари зарязват границата в час пик!

0
1086
гккп

В пиковите часове българските граничари прекратяват проверките на документи на границата. Това съобщиха двама водещи членове на Европейския парламент по време на изслушване за бъдещето на Шенген във вторник вечер в Брюксел. Те посочиха недостига на пари и хора като причина за това.

Френската евродепутатка Мари-Кристин Вержиа, която води делегация на Европарламента миналата седмица в България, разказа, че когато се натрупат много хора на Капитан Андреево, „проверките на документи се преустановяват и контролът отпада“.

Испанецът Карлос Коельо, който е докладчик на парламента за Шенген, пък попита вътрешния министър Валентин Радев, който участва в изслушването, дали тази практика не позволява на джихадистки бойци, връщащи се в Европа, да влизат в ЕС.

„Във върховите часове има по-малко проверки и това е проблем. Опитваме се да го решаваме като увеличаваме средствата. Не знам дали това е най-доброто решение“, призна министърът.

Запитан дали България се грижи и за правата на турските граждани, които бягат в търсене на закрила, Радев заяви, че приоритет е защитата на европейските граждани.

Участващите в изслушването депутати от различни парламентарни групи настояха за бързо приемане на България и Румъния в Шенген, позовавайки се на изпълнените от тях технически изисквания. Същият призив отправи и еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Радев, който представляваше на изслушването страните членки, каза че в Съвета все още липсва единодушие, нужно за вземането на решение за приемането на двете държави, информира Днес.бг.

„Продължаващото отлагане на това решение е без прецедент и аз призовавам за скорошно, справедливо решение“, настоя Радев, като направи уговорката, че говори като български министър. 


ADS