В село Катранджи е по-хубаво от Австралия!

0
911
австралия
снимка:днес.бг

Те обичат нашето образование, нашата здравна система и нашият патриотизъм, който според тях вече е лукс в световен мащаб.
Семейство Уилс от Австралия идват на гости и за два дни решават да купят стара къща и да се заселят в България.
Спрели са се на село Катранджи.
Миналата година имахме 9 седмица сняг, момчета видяха за първи път сняг и бяха много доволни, че сме дошли тук.
„Искахме да живвам в Европа, първоначално мислехме да е Италия, но е доста по-скъпо отколкото тук. Преди 12 година сестра ми си купи къща в България и ние решихме да го направим“, разказа Кристина Уилс.
Едно от децата Джаспър им призна, че е било голям шок, когато са му казали, че ще живеят тук, а къщата била в пълна разруха, имало плъхове.
„В Австралия имахме прекрасен дом и много приятели, беше ни трудно да продадем дома, в който са се родили децата“, разказаха родителите.
И все пак те признаха, че ако не са се преместили в България, щяло да им се наложи да работят до 75 години, за да си плащат сметките в родната Австралия.
„Това е било богато село, но сега са останали само възрастни хора, не знам какво бъдеще очаква тези села“, призна Кристина.
Били им казали никога да не се разболяват тук заради здравната система, но пък се случило.
Малкият Оскар бил приет в болница, оперирали го пет часа.
„Болницата е от соцвремето, нищо не е пипнато, но пък веднага ме вкараха в операционната. В Австралия има много модерни условия, но  пък те държат в спешното с часове“, каза той.
Според по-големия му брат пък образованието у нас било много по-добро от това в Австралия, коментира днес.бг
Там нямало изпити, не са учели различни предмети, освен тези които са свързани с бъдещата професия на ученика.
„В Австралия вече има толкова много чужденци, че всичко се размива. Вече нямаме право да пеем коледни песни, да правим нищо християнско, защото било обида към останалите. И ако решим да следваме нашите традиции, това вече е расизъм“, обясни Кристина.


ADS