Велик е нашият войник

0
1325
Велик е нашият войник

Тази велика българска песен е водила славната ни армия в много спечелени битки и нито една загубена. Може би носталгията по миналото и младежките години водят патриотите в желанието им да върнат наборната служба. Лошо няма – мечтите са безплатни. Но В. Симеонов обича да цитира великия Н. Хайтов: “Едно е да искаш, друго е да можеш, а е трето и четвърто да го направиш!“ Не може да се отрече желанието на патриотите да го направят – най-малкото заради носталгичните спомени на пенсионерите, защото младежите май не са ентусиазирани. Може ли това все пак да се случи? Според мен – категорично НЕ! Причините са следните:
1. Съвременната доктрина за отбрана е малка добре обучена и окомплектована професионална армия, снабдена с модерна техника. Тук вицето е прав, че беше идиотизъм да си нарежем ракетите.
2. Сградите на соц.армията ни са рухнали, в окаяно състояние, разрушени или продадени. При това положение е по-добре да се купи техника, отколкото да се хвърлят пари за възстановяването им, а да не говорим след това и за спане, храна, облекло и битови разходи.
3. Сигурен съм, че ако обявят връщане на наборната служба, ще се извият километрични опашки пред терминал 2, а не пред военното министерство. Сега по-лесно ще отделиш младежа от гаджето му, но от компютъра – никога. Тези, които успеете да приберете, ще стават само за втора серия на „Тримата от запаса“.
4. Сега, като си разбраха грешката, започнаха да говорят за доброволна наборна служба. Може ли уважаваният от мен министър Каракачанов, с когото имам честта да се познавам лично от 20 г. и знам, че е интелигентен човек, да ми обясни кой ще дойде доброволец, като в професионалната армия имало 5‘000 свободни места? При това платени.
5. Съгласен съм, че всеки български мъж трябва да умее да борави с легендарния „Калашников“ и някои видове гранати. За това може да се помисли за въвеждането на 1 час седмично военно обучение за момчетата в последната година на средното образование и даване на първа помощ за момичетата. Убеден съм, че този подход е по-правилен и разбира се постижим. Готови сме по темата да публикуваме и други мнения.

Редник от запаса Божидаров
(Поради факта, че родителите ми работеха в капиталистическо Мароко бях преместен от радиотелеграфист танкова бригада Айтос в КЕЧ (кралски елитни части) Плевен – искам да кажа: Строителни войски. Добре, че от Бургас беше и хирургът д-р Павел Хрусанов, та имаше с кого да си приказвам на чист български. Неговото семейство имаше връзки с Италия. А, бе – соц. изпълнения, като сегашните.


ADS