Валери Симеонов: Времето ми в политиката е кратко! Лидерът на НФСБ е единственият в управлението, който си позволява открито да отправя упреци към премиера Борисов!

0
1276
валерко
снимка::капитал.бг Източник : Днес.бг

В сегашната конфигурация на властта изразът „поразяващата уста“ до голяма степен е приложим за вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той е и единственият, който си позволява открито и засега безнаказано да отправя упреци към премиера Бойко Борисов. „Голямата грешка на Борисов е, че продължава да се държи в политиката като властелин, като едноличен лидер“, каза Симеонов през ноември, когато тогавашният председател на парламента Димитър Главчев подаде оставка, възмутен, че решението не е съгласувано с „Обединените патриоти“. Малко преди това разкритикува кадровата политика на ГЕРБ, като нарече назначенията в администрацията „партизански“, „партийни“, „на калинки“.

Всъщност още седмица след парламентарните избори Симеонов заяви, че лидерът на ГЕРБ не трябва да е премиер. „Борисов има и някои положителни качества, но обстоятелството, че два пъти си прекратява сам мандата, е показателно. Няма гаранция, че ако отново се „газира“ по някаква причина, няма пак да хвърли оставка“, посочи Симеонов пред бургаския сайт „Флагман“.

„Скалповете“ на стената

На прицела му са се оказвали партньорите му от „Обединени патриоти“, лидерът на БСП Корнелия Нинова, главният прокурор Сотир Цацаров и дори шоуменът Слави Трифонов.

„На тази жена не ѝ мигна окото да излъже, че два пъти съм ходил в нейния кабинет. Аз не знам въобще има ли кабинет, но два пъти излъга пред медиите“, беше присъдата му над Нинова. Заради идеята за референдум за гей браковете обяви ВМРО за „истерясали“, а на лидера им Каракачанов постави диагноза „звездна болест“. След репортаж в „Шоуто на Слави“ за хотела в Малко Търново, собственост на фирмата „СКАТ“ ООД, в която Симеонов е съдружник, се закани „да вземе скалпа“ на шоумена и „да го закачи на стената“. Нарече го и „чалгар“. Неотдавна се изпокара с трите големи телевизии – след скандални реплики към водещия в „Нова телевизия“ Виктор Николаев.

По време на кампанията за евроизборите през 2014 г. отправи остри думи и срещу главния прокурор Сотир Цацаров заради отказа му да вземе отношение по сигналите му за злоупотреби на Волен Сидеров, който тогава подкрепяше правителството на Пламен Орешарски. Нарече главния прокурор „човек, който мига с невинните си очички зад очилцата и се прави, че няма нищо… Въобще никакво доверие нито в Цацаров, нито в прокуратурата“, заключи той пред радио К2.

Последно гневът му се стовари и върху евродепутата Ска Келер – заради подкрепата ѝ на протестите срещу решението на правителството, даващо зелена светлина за строителство в голяма част от Пирин. В издържана във вулгарен стил декларация Симеонов и заместниците му в НФСБ призоваха да бъде експулсирана Келер с камионетка в Капъкуле.

„Никога не съм си позволявал да атакувам някого първи и без основания. Обикновено винаги реагирам, когато по някакъв начин ми се пречи да си свърша работата. За мен най-важното е да постигна поставената цел и когато ми се пречи, няма как да не реагирам. Аз съм тук, за да свърша някаква работа. Моето време в политиката е кратко. В живота също, защото съм все пак човек на сериозна възраст. Затова нямам време за губене“, обяснява политическата си и житейска философия вицепремиерът пред „Капитал“.

Ядове с малката коалиция

Напоследък Симеонов видя основание да атакува партньора си от „Обединените патриоти“ Красимир Каракачанов и партията му ВМРО заради желанието им да се изявяват в медиите за сметка на останалите две партии от националистическото обединение – НФСБ и „Атака“. Подозрението му е, че причината за тази „медийна хиперактивност“ на ВМРО, както я нарече, е свързана с предстоящите евроизбори догодина и евентуалното неявяване заедно на вота. Така Симеонов се постави в центъра на буря, която сам предизвика и която създаде впечатление за сериозно напрежение в по-малкия коалиционен партньор в управлението.

В продължение на две седмици Симеонов, Каракачанов и Сидеров си изясняваха отношенията чрез медиите. А след съвместното им заседание тази седмица стана ясно, че проблемите помежду им все още не са изчистени. „В една парламентарна група трябва да има нормални работни взаимоотношения. Не може представителите на една партия да се опитват да изиграят колегите си чрез многобройни медийни участия. На заседанието в понеделник те си признаха, че всъщност си правят кампания за налагане на техните лица като една гаранция за отделно явяване на изборите“, каза Симеонов.

Депутати от „Обединените патриоти“ отдават реакцията му към Каракачанов на неговата мнителност и подозрения, че колегата му работи с министъра на туризма Николина Ангелкова, чиято оставка вицепремиерът иска още от лятото. Другото обяснение е, че Симеонов е завел дела срещу част от националните телевизии и по тази причина те избягват да го канят за участия. „Не става въпрос за конкретни хора. Проблемът е, че не получавам подкрепа от Каракачанов по отношение на моите каузи, която очаквам от него като партньор. От друга страна, какво мога да направя…“, обяснява Симеонов.

И с голямата

Лидерът на НФСБ определя като най-критичен момент в настоящото управление приемането на плана за управление на Национален парк „Пирин“ в края на декември. Малко преди това той внесе в правителството промяна на договор за ски зоната в Банско с концесионера „Юлен“, която премиерът Борисов бламира. „Борисов ме саботира. Не искам да го виждам“, заяви тогава вицепремиерът пред телевизия BIT. Според колегите му той първоначално категорично отказвал да присъства на заседанието на МС, на което се гласува решението за промяната на плана за управление на „Пирин“. И обидата му била не толкова от отложеното решение, колкото от начина, по който го е направил Борисов – пред другите министри, без да го предупреди за това.

 

Публикация на Капитал с малки съкращения


ADS