Жаблянов падна! Заслужена мъка за БСП!

0
1299
жабата

ГЕРБ и Обединените патриоти, както се и заканиха, отстраниха Валери Жаблянов от БСП от поста заместник председател на Народното събрание.
С гласовете на 110 депутати от ГЕРБ, ОП и Воля, беше прието искането за оставката на Жаблянов, който си навлече гнева на мнозинството заради няколко солови изяви.
Сред тях са недопустимото му твърдение, че „Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие“, констатация, която присъстваше в декларация на БСП срещу провеждането на Луковмарш, неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония. Ех, бедни ми Жаблянов, кой те кара да влизаш бос в тръните, а сега да
не видиш  причина да подадеш  оставка, защото си  бил изказал лично мнение.
Съпартийците му застанаха зад него и дори се заканиха, че ако той бъде отстранен като зам. председател, няма да предлагат друг кандидат за неговото място.
Така едно място от ръководството на парламента ще остане вакантно и някой от мнозинството ще си накриви шапката.
След спешно заседание на Изпълнителното бюро на левицата зам. шефът на партията Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията ѝ, но в същото време отсече, че няма нито една причина Жаблянов да напусне зам. шефското си място. По-тъпо и неадекватно изказване и Вуйчо Страхил не може да направи.
Парламентарната група на червените също го подкрепи единодушно и всички 71 присъстващи в пленарна зала гласуваха „против“ оставката му.
Единствената парламентарна група, която отказа да участва в гласуването беше тази на ДПС.
Още в началото на обсъждането на искането за оставка на Жаблянов, депутатите от движението напуснаха залата с мотива, че това е фарс. Не, господа от ДПС – не е фарс. Ако някой беше казал, че възродителния процес е една приятна екскурзия, пак така ли щяхте да мислите?  Човек трябва да е принципен. Взимайте пример от Капитана.


ADS