Ресторантьорите в Гърция отбелязват по-слаби продажби това лято, въпреки рекордния брой чуждестранни посетители, тъй като все повече туристи предпочитат да се хранят, пазарувайки от супермаркети и да готвят в краткосрочно наети апартаменти, заявиха представители на бранша, пише ekathimerini.com.
Представители на сектора на обществено хранене оценяват, че потреблението е спаднало средно с 20% в сравнение с миналата година, като в някои региони спадът е още по-голям.
Повишаващите се оперативни разходи оказват допълнителен натиск върху бизнеса, който вече се сблъсква с намален поток от клиенти и по-малки поръчки както от чуждестранни, така и от местни клиенти.
За сметка на това супермаркетите отчитат силен растеж, особено на островите и в Крит, тъй като посетителите се обръщат към готови храни и хранителни стоки като по-евтини алтернативи на храненето в ресторанти.
Според данни на NielsenIQ, продажбите на супермаркетите в цялата страна са се увеличили с 7,8% в стойност до 10,44 млрд. евро за периода до 24 август. Продажбите на храни и напитки са се увеличили с 7,5%, а тези на пресни продукти и стоки, продавани на килогра, са се повишили с 11,5%.
Най-силен регионален растеж е отбелязан на островните части на Гърция, с 11,3%, а на Крит – с 9,7%.