От гирос до сувлаки : Неустоимото дзадзики, емблема на гръцката кухня!

0
3
1920x1080[1]
Дир.бг

Кремообразното и освежаващо дзадзики е една от най-разпознаваемите емблеми на гръцката кухня. Неговата простота на продуктите е измамна, съчетаваща кисело мляко, краставица, чесън и малко копър или мента, но вкусът е многопластов и наистина незабравим.

Днес го срещаме като гарнитура към гирос, сувлаки или просто като разядка с хрупкав хляб, но корените му са далеч по-древни и свързани с културите на Източното Средиземноморие.

Историците смятат, че дзадзикито е наследник на османската традиция за приготвяне на млечни разядки, в които се съчетават кисело мляко и зеленчуци.

В Турция например, както и тук нашата „Снежанка“, има подобна разядка, наречена джаджък, която е почти идентична по съставки.

Оттам рецептата вероятно е преминала в гръцката кулинарнария и с времето е придобила своя уникална идентичност.    greek souvlaki feta pita bread[1]                                                                                                                                                                                              Гърците обаче винаги са поставяли акцент върху свежестта на съставките и богатия вкус на зехтина, което е превърнало дзадзикито в онова, което познаваме днес.

Една любопитна история разказва, че млечната разядка е била част от трапезата още в античността, макар и в различен вид.                                                                                                                                                                            Според предания древните гърци често комбинирали прецедено кисело мляко с диви билки и краставици, които им осигурявали лекота и прохлада през горещите летни месеци.                                                                                                                       В селата пък съществувала традиция през жътвените дни да се поднася голяма купа с млечен сос и нарязан хляб, за да се подкрепят работниците на полето.

Интересно е, че дзадзикито е и символ на гостоприемството. В някои райони на Гърция и до днес съществува обичай на трапезата за гости винаги да присъства купа с емблематичната разядка, защото се смята, че тя пречиства вкуса и Дзадзики с цвеклоподготвя сетивата за останалите блюда.

Простотата ѝ позволява всяко семейство да остави своя отпечатък – едни добавят повече чесън, други залагат на копъра, а трети предпочитат капка оцет или лимон за баланс на вкуса.

Днес дзадзикито е преминало границите на Гърция и е сред любимите разядки в цял свят.                                                                                        То е не само вкусно, но и здравословно, благодарение на пробиотиците в киселото мляко и витамините от зеленчуците.

ADS