Кантарджиев :Грипът вече се разпространява! Яжте : кисело зеле, туршии, сирене и колбаси!

0
10
0000550675 article21
Снимка : БГНЕС

Грипът вече се разпространява епидемично в страната, като от около седмица се отчита сериозно увеличение на случаите. Това заяви пред Нова телевизия епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Той посочи, че в момента циркулира подвариант на грип А, който е по-заразен и се изкарва по-тежко в сравнение с предишни сезони.

По думи на проф. Кантарджиев вирусът е претърпял над седем мутации, които са го направили по-прилепчив, т.е. заразяването става по-лесно. Ваксината срещу грип остава силно препоръчителна, тъй като предпазва от тежко протичане и усложнения, въпреки че щамът е леко изменен спрямо този, включен във ваксините по препоръка на СЗО.

Проф. Кантарджиев подчерта, че най-важното е комбинацията от ваксина и навременно лечение с антивирусно лекарство. Това не са хранителни добавки, а истински лекарства срещу грип, които трябва да се изписват от лекар, поясни епидемиологът и посъветва още при първи симптоми болният незабавно да се свърже с личния си лекар и да започне лечение, без да изчаква развитието на болестта.

Проф. Кантарджиев припомни характерните симптоми на грипа – висока температура, суха и дразнеща кашлица, главоболие, болки в очите, силни мускулни и ставни болки и отпадналост. Той изтъкна, че не трябва да се „изчаква“, както други вирусни инфекции, тъй като бързо може да доведе до усложнения.

                                                                                                                                Най-рисковата група в момента са децата между 5 и 14 години. Проф. Кантарджиев отбеляза, че болните деца трябва да останат вкъщи, а не да посещават училища и детски градини. Ако се приема антивирусно лечение, заразността рязко намалява още на втория ден. Без лечение болният може да бъде заразен в продължение на 5 до 7 дни.

Основните симптоми на грипа тази година са висока температура, липса на апетит, болка в мускулите и др.

Епидемиологът препоръча стриктно спазване на основните противоепидемични мерки – често миене на ръце, проветряване на помещенията, дезинфекция на повърхности и носене на маска при контакт с хора с грипоподобни симптоми, особено в градския транспорт.

Като част от профилактиката проф. Кантарджиев обърна внимание и на традиционните ферментирали храни – кисело зеле, туршии, бяло саламурено сирене и качествени български колбаси, които подпомагат чревната микрофлора.


ADS