БСП срещу ГЕРБ за училищния плод, за млякото… Училищното меню скара депутатите от БСП и ГЕРБ!

0
811
плодове
снимка: Капитан Източник днес.бг

От БСП скочиха срещу промените в Наредбата за реда и прилагането на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. С нормативния акт се променят условията за кандидатстване на участниците по програмите.
Според червените измененията са направени на сляпо и без дебат със заинтересованите страни. Социалистите смятат, че промените са „плод на лобистки интереси“ и ще създадат монопол на някои производители.
„На инат се приема нормативен акт, който създава безпокойство за това дали децата ще имат достъп до плодове и млечни продукти. Приета е наредба, която дава предпоставка за фалит на около 500 фирми, които осъществяват години дейността по схемите“, каза соцдепутатът Георги Стоилов в декларация от името на БСП.
По думите му с наредбата ще цари пълен монопол на определени производители с цел преразпределение на пазара в България.
„Схемите нямат за цел монополизиране на тези сектори и да обслужват определени лица, близки до властта. ГЕРБ, вие посегнахте и на млякото за деца“, настоя Стоилов.
Министърът на земеделието Румен Порожанов от своя страна отвърна на критиките и настоя, че с наредбата се дава възможност на производителите да се включат в схемите.
„По схемата се обслужват над 450 000 деца в детските градини и в училищата. По схемата „Училищен плод“ 94% се обслужват от търговците, производителите са само 4%. В схемата с млякото е подобно – 9% на 90%“, отчете Порожанов.
Той бе категоричен и че с промените в наредбата не е нарушен какъвто и да е интерес.
Десислава Танева от ГЕРБ допълни и че промените са насочени единствено към това да се осигури най-добрата доставка от български поризводители на български плодове, зеленучци и млечни продукти за децата.


ADS