Съставки:
За тиквичките:
- 4 средно големи тиквички
- 400 г кайма (смес или само телешка/свинска)
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2–3 скилидки чесън, пресовани
- 1/2 ч.ч. настърган пармезан (може и смес с кашкавал)
- 2 с.л. зехтин или олио
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. галета
- 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. чубрица, риган или мащерка
За соса:
- 400 мл домати от консерва (пасирани или нарязани)
- 1 с.л. доматено пюре
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. захар
- 1 ч.л. риган или босилек
- Зехтин, сол и черен пипер на вкус
За поръсване:
Още пармезан или кашкавал за отгоре (около 50–70 г)
Приготвяне:
- Разрежете тиквичките на две (по дължина) и внимателно издълбайте сърцевината с лъжичка, оставяйки „лодчици“.
- Посолете ги леко и ги обърнете надолу върху кухненска хартия – да се отцедят (около 20 минути).
- Пригответе плънката, като запържите лука и чесъна в зехтин до златист цвят.
- Добавете каймата и я запържете, докато стане на трохи и получи загар.
- Махнете от котлона.
- Добавете подправките, галетата (или варен ориз), яйцето и половината пармезан.
- Разбъркайте добре.
- Наредете тиквички тип лодка в тава с малко зехтин на дъното.
- Напълнете ги с каймата, като леко ги притискате.
- По желание поръсете с още пармезан.
- Пригответе доматения сос като в тиган запържите чесъна за 30 секунди.
- Добавете доматите, пюрето, захарта, сол и подправки.
- Оставете да покъкри 10–15 минути до леко сгъстяване.
- Залейте соса в тавата около тиквичките (не върху тях).
- Покрийте с фолио и печете на 180°C около 30 минути, после махнете фолиото, поръсете с още пармезан и запечете още 10–15 минути до златиста коричка.
- Сервирайте с пресен босилек, лъжица кисело мляко или хляб за соса. Днес. бг
ADS