Никаква принудителна ваксинация! Румен Радев критикува министрите!

0
582
radev1
Източник : Фрогнюз

Алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото смятам, че затварянето на държавата е крайна мярка.

Това каза президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, която се провежда на „Дондуков“ 2.

Същевременно държавният глава отправи критики към служебното правителство за начина на въвеждане на последните мерки.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на финансите Валери Белчев, управителят на НЗОК Петко Салчев.

Президентът отбеляза, че премиерът Янев е възпрепятстван да участва в извънредната среща. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ситуацията наистина е напрегната, въпреки прилаганите пропорционални мерки през последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват, отбеляза Румен Радев.

Такава е картината и в други държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско, каза президентът, като изтъкна, че ваксините са най-надеждната защита срещу коронавируса.

Държавният глава коментира, че е подкрепил решението за последните мерки, защото оставя обществото и икономическият живот отворени. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и е разбираемо, че това предизвика стрес и възмущение сред хората, посочи президентът.

Радев постави въпроси, на които очаква служебното правителство по най-бързия начин да даде отговор и адекватно решение. На първо място Радев посочи децата и техните родители като най-ощетени от мерките.

Президентът очаква приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от първи до четвърти клас, при гарантиране на здравето на децата и на учителите.

До 10 дни могат да се осигурят щадящи за децата тестове – тип близалка, и ако родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. Около тази теза се обединиха министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Румен Радев засегна и въпроса за заплащането на тестове вместо обещаните безплатни тестове, които очаква да бъдат осигурени. Получавам информация, че на много места, вместо обещаните безплатни тестове, хората заплащат от 15 до 40 лв. за тест. Така един работник да плаща до 80 лв. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове, заяви президентът.

Държавният глава постави и темата за възможно издаване на сертификат при антитела на преболедували, но нерегистрирани в системата. Радев апелира към правителството възможно най-бързо да проучи има ли такъв опит в другите държави и ако има, възможно ли е той да се приложи у нас.


ADS