Голямата ваканция на „Богориди“

0
1060
Богориди

дюкян
снимка:капитан.бг

До опечалените и гризнали дръвцето търговци на улица „Богориди“ и пресечките, и до 50 метра – донасям добрата новина, че по план ремонтът трябва да приключи до 30.06.2018 г. Сега е моментът да пиете по едно кафе с вашите чорбаджии и да им обясните това, което те прекрасно знаят, че 5 месеца няма да работите, или ако го правите е все тая. По тази причина пускайки една сълза,  спокойно им поискайте ваканция за наема. Ако в този момент някой алчен задник припадне, свестете го и го зарадвайте, че сте готов и на 50%. Така и вие ще гризнете половината дърво, споменавайки с добро роднините на общинарите. Знам от опит, че реститутките няма да се предадат лесно, но всичко е въпрос на преговори и на поговорката: Кучето играе според тоягата.
През 1997 г., когато доларът стигна 3‘000 лева за 15 дни щях да се побъркам. Наемът на дюкяна ми беше 100 долара. На моето мотивирано предложение за намаление на наема, чорбаджията каза: Не ме интересува, ако искаш.

розе
снимка:капитан.бг Сега къде да обядваме издателите и гл.редактори?

Пропусна, че срещу себе си имаше човек учил се на търговия от чичо Коста – стар византиец и „братята“ ми Еюп и Бахатин, които неведнъж са ми нахулвали стока на по-висока цена, като на брат. Казах му: Напускам и да знаеш, че при тия условия дълго няма да си намериш наемател, а тези месеци до стабилизиране на лева ще си на чиста загуба. Като чуе собственик на магазин за загуба става по-разговорлив. Намалихме наема на 20 долара. Когато Софиянски пооправи нещата, минахме на левов наем. Още по-интересен е случаят със сина на главния комисар на СДС в Бургас – Тошко Иванов. Момчето отива в Бундесрепубликата и отваря павилион до една спирка. Нещата потръгват добре, но Общината мести спирката и оборотът драстично спада. Без да е ходил никъде и да е искал нещо получава известие от общината, че ще му плащат месечна сума, понеже печалбата му е паднала под жизнения минимум. Това те го виждат от месечния отчет на фирмата. Сега, уважаеми потърпевши търговци, да не хукнете към общината за компенсации – ще ви помислят за луди или по-лошо, че клатите държавата по време на европредседателството. По това време управляващите трябва да се оставят да си клатят спокойно кайсиите. Успех в преговорите. Помнете за кучето и тоягата.

Вуйчо Страхил – куфарен търговец, преживял 3‘000лв. за долар


ADS